Pianostemmen & kleine herstellingen

Home / Pianostemmen & kleine herstellingen

Je merkt misschien zelf dat jouw piano wat stugger speelt of enkele toetsen haperen bij het indrukken. Soms is het enkel kwestie van een beetje bijstemmen maar het kan ook zijn dat enkele onderdelen aan vervanging toe zijn.

Een piano verdient het regelmatig te worden gestemd. Of het nu gaat om een oude buffetpiano of een instrument dat intensief wordt bespeeld. Stemmen is belangrijk voor de stabiliteit van het instrument. Het is sterk aan te bevelen om je piano minimaal een keer per jaar te laten stemmen en onderhouden. Zo verleng je de levensduur van je instrument aanzienlijk en behoudt de piano zijn waarde veel langer. Het is zelfs aangewezen om de piano tweemaal per jaar te stemmen indien je dagelijks of intensief speelt. Als een piano niet regelmatig gestemd wordt, zakt de toonhoogte van het instrument. Dit maakt het moeilijker om de piano terug op toon te brengen en de kans bestaat dat de snaren gaan breken.

Bij het stemmen van een piano worden alle snaren opnieuw op de juiste spanning gebracht. Tevens wordt de piano onderworpen aan een technische en visuele controle om de algemene staat van het instrument te bepalen. Indien revisies nodig zijn, wordt dit besproken en een offerte opgemaakt.

De klank van elke piano kan flink bijgestuurd worden volgens de wensen van de klant. Intoneren is naast het afregelen en stemmen een heel belangrijk aspect van de pianotechniek. Een mooie klank bevordert immers het genot van het spelen.

Pianostemmer Carlo Vandenhende

Als uitvoerend muzikant en docent speelde ik op diverse instrumenten gedurende mijn loopbaan. Niks zo vervelend als een instrument dat technisch niet in orde staat of vals klinkt. Een gitaar stemmen is een koud kunstje, maar mijn piano vertrouwde ik jarenlang toe aan de pianostemmer. Ik sleutelde de laatste jaren wel geregeld aan de piano maar moest toch mijn beperkingen erkennen. Daarom besloot ik de nodige expertise te verwerven. De genoten opleiding opende een nieuwe wereld voor mij. Het is een waardevolle aanvulling bij mijn artistieke loopbaan. Ik kom graag langs om jouw piano onder handen te nemen.

Graag een afspraak?

Neem contact op via tel. 0473 / 52 42 00 of e-mail : muziekatelier.maestro@gmail.com